Attracties in Soest en Soesterberg

In de omgeving van Soest zijn er genoeg dingen te doen. Een inwoner van de gemeente of in de buurt van de gemeente hoeft zich gedurende het jaar absoluut niet te vervelen. Er worden genoeg evenementen georganiseerd en er zijn daarnaast ook meer dan genoeg attracties te bezoeken. Ook voor toeristen, die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het koningshuis of in het leger, maar ook met andere interesses, is er voldoende te beleven. In het vervolg zullen wij een aantal van deze attracties en evenementen op een rij zetten om een overzichtelijk beeld te geven wat er gaande is in Soest.

Los van dat de Soester Engh een prachtig natuurgebied is met een roemrijke geschiedenis en vast ligt aan de Utrechtse Heuvelrug, staat er ook de stellingkorenmolen de Windhond op. Deze molen, die volledig in bedrijf is, is te bezoeken voorliefhebbers. Het is herbouwd van 2006 tot en met 2008, gebaseerd op het ontwerp van de molen die er eeuwenlang had gestaan op die plek. Deze werd niet meer gebruikt als korenmolen vanaf 1930 waarna het werd afgebroken. De mensen in de regio vonden dat toch wel zonden en besloten het zo’n tien jaar geleden te herbouwen.

Ook staan er verschillende prachtige kerken in Soest, die absoluut het aanraden waard zijn om eens te bezoeken met bijvoorbeeld de familie. De indrukwekkende kerken zij vaak in trek bij veel toeristen die het gebied komen bezoeken. Zo heb je de Rooms-katholieke Petrus en Paulus kerk, die in de jaren 60 is opgeknapt en gemoderniseerd. Hierdoor is het gebouw niet meer in oorspronkelijke staat, maar nog altijd het bewonderen waard. Ook de Hervormde Emmakerk is een mooie kerk, maar wel wat soberder. Verder bestaat er nog de Oude Kerk, wat ooit de Petrus en Paulus kerk werd genoemd. Maar na de bouw van de anderen kreeg het de naam Oude kerk.

Andere opvallende gebouwen die in de regio te vinden zijn, zijn het rusthuis voor paarden en pony’s, genaamd Stichting De Paardenkamp. Dit is een soort bejaardentehuis, maar dan om je paard of pony heen te sturen als deze te oud is en min of meer 24 uur per dag verzorging nodig heeft. In deze opvang is er ruimte voor zo’n 100 tot 110 paarden en pony’s. Nog een interessant locatie is het klooster Huize Sint Jozef, dat niet meer als zodanig functioneert, maar wordt gebruikt als museum. Het bekende museum Soest huist binnen de muren van dit voormalige klooster.

Verder is er op het gebied van liefhebbers van het leger ook voldoende te beleven. Zo bestaat er het Nationaal Militair Museum in Soest, waar vrijwel alles is te vinden over de geschiedenis van Nederland op militair gebied. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog is het absoluut aan te raden eens naar de tentoonstellingen van dit museum te gaan. Alle voertuigen die het leger ooit heeft gebruik staan hier namelijk uitgestald en het is ook mogelijk om in een aantal te zitten. Ook is het mogelijk om jezelf een beetje soldaat te voelen door de uitkijktoren, de speeltuin en de stormbaan die bij het museum liggen.

Natuurlijk is het daarnaast mogelijk om langs het uitgebreide Park Vliegbasis Soesterberg te wandelen. Dit enorme complex is van groot belang geweest in de Nederlandse geschiedenis. Zo werd het bijvoorbeeld door de Duitsers nog gebruikt en uitgebreid in de Tweede Wereldoorlog en is het na die oorlog uitgegroeid tot NAVO-basis, wat het belang van de plek aangeeft. Het is mogelijk om alles hiervan te zien door bijvoorbeeld een mooie wandeling te maken door het bos waar het in gelegen is. Sowieso leent het landschap van de provincie Utrecht zich voor fiets- en wandeltochten.

Voor de mensen die altijd al eens hebben willen ervaren hoe het leven door de jaren heen is gelopen in de regio, is het interessant om Soes te bezoeken tijden Hemelvaartsdag. Ieder jaar wordt hier namelijk de Oude Ambachtenmarkt gehouden, waarin wordt nagespeeld hoe alle ambachten door de jaren heen zich hebben ontwikkeld en hoe deze ambachten werden uitgevoerd. Deze gezellige markt wordt bovendien nog leuker door een braderie waar voldoende gezelligheid en eten te vinden is, dus alle reden om dit evenement eens te bezoeken wanneer je in de buurt bent rond Hemelvaart.

Wat aansluit op de Oude Ambachtenmarkt zijn de Gildefeesten die vaak worden gehouden aan het einde van de zomer. De verschillende ambachten hebben zich namelijk vaak door de geschiedenis heen per categorie georganiseerd in gilden, om als collega’s elkaar tot steun te kunnen zijn in moeilijker tijden. Aan deze gilden wordt vlak voor het verstrijken van de zomervakantie ieder jaar door veel vrijwilligers een week lang een enorm feest georganiseerd waar voldoende te beleven is. Zo zijn er activiteiten voor kinderen, fiets- en wandeltochten, verschillende concerten en is er het Koningsschieten.

Ook het misschien wel meest beroemde gebouw van Soest is te bezoeken: Paleis Soestdijk. Deze is namelijk vrijwel het hele jaar open in alle schoolvakanties en is dan te bezoeken van vrijdag tot en met zondag. Verdere informatie kun je vinden op paleissoestdijk.nl. In de buurt van het paleis is het officiële Golfclub Soestduinen Royalty Park, waar voor de golfliefhebber voldoende te beleven is. Met negen holes en een behoorlijke moeilijkheidsgraad biedt deze baan een aardige uitdaging voor menig golfer.

Andere noemenswaardige dingen die het bezoeken waard zijn in de omgeving van Soest zijn de plaatselijke kinderboerderij De Veenweide, die uitermate geschikt is om te bezoeken met kinderen. Verder is openluchttheater de Cabrio een van de mooiste van Nederland en dus het aanraden waard. Verder is er nog Landgoed de Paltz, dat is gelegen aan de voormalige vliegbasis. Dit landgoed vormt een prachtig stukje natuur in de omgeving met veel verschillende soorten flora en fauna, wat voor veel mensen een reden vormt om er op een vrije dag doorheen te wandelen.