Cultuur en evenementen in Soest en Soesterberg

Soest en Soesterberg zijn erg gericht op toeristen. Er zijn zo immens veel bezienswaardigheden, activiteiten te doen, accommodatie voor overnachtingen, winkelcentra en musea in de buurt dat het onmogelijk is om je te vervelen als je besluit om een keer een vakantie te boeken naar Soest en omgeving. Maar ook wat betref cultuur en evenementen daaromheen is er veel te beleven in zowel Soest als Soesterberg en daarom zullen wij in het vervolg van deze tekst een overzicht geven van wat voor soort cultuur er is in de regio en wat de eerstvolgende evenementen zullen zijn.

Cultuur in Soest en Soesterberg

Bijna iedere dag is er in Soest en Soesterberg wel iets te beleven wat cultuur betreft. Zo worden regelmatig dansvoorstellingen gegeven, concerten gehouden, schilderworkshops gehouden, films afgespeeld en ga zo maar door. Deze vinden met name plaats bij kunstvereniging Artishock. Maar ook worden er regelmatig theatervoorstellingen gegeven, in bijvoorbeeld in het Ikea kunstencentrum, theater of de bibliotheek. Wat dat betreft komt de echte liefhebber van culturele uitingen wel aan zijn trekken in Soest.

Misschien wel behorend tot de top drie meest bijzondere gebouwen in de omgeving is het openluchttheater Cabrio. Midden tussen de prachtige natuur ligt het schitterende theater waar meerdere malen per maand een gevarieerd programma wordt aangeboden. Van zang en muziek tot theatervoorstelling, er is weinig te bedenken dat niet wordt opgevoerd in het theater. Bijkomend voordeel is dat het heel toegankelijk is voor iedereen aangezien er een informele sfeer hangt en het dus prettig is om je tussen mensen te begeven die en voorstelling graag willen bijwonen.

Een ander bijzonder gebouw is het museum Soest. Van de buitenkant is het een aansprekend gebouw, maar vooral de binnenkant is bijzonder. In het museum is namelijk een prachtig overzicht gegeven van hoe het leven is geweest in Soest door de jaren heen in de geschiedenis. Daarbij is er voldoende aandacht geschonken aan de invloed die de kerk en het geloof hebben gehad op dat dagelijks leven van een inwoner van Soest. Ook is aan de hand van archeologische vondsten de oude geschiedenis van Soest tentoongesteld. Zo is bijvoorbeeld ontdekt dat er al vanaf 11.000 voor Christus mensen leefden.

Ook voor de Middeleeuwen en vroegmoderne tijd is voldoende aandacht. De schijnwerpers zijn daarbij vooral gericht op de gilden en de oude ambachten die van groot belang zijn geweest voor het dagelijks leven in Soest. Het verhaal dat het museum vertelt, wordt nog eens extra kracht bijgezet doordat er ook een wisselende expositie is, die steeds weer ander aspect van de geschiedenis van Soest belicht. Een ander voordeel van het museum is, naast dat het interessant is, dat het relatief goedkoop is. Tot twaalf jaar is de entree maar 1 euro en voor de rest van de bezoeker 5 euro.

Wat er de komende te doen is in de omgeving van Soest tot 16 juli

Aangezien Soest zo’n bruisende stad is waar op met name ook cultureel gebied een hoop gebeurt is dat zelfs voor de periode van 3 tot 16 juli eigenlijk te veel om op te noemen in een kort overzicht. Daarom zullen wij met name een overzicht geven van de grootste en meest populaire evenementen op cultureel gebied. Want dat er hoop gaat gebeuren in die periode, dat staat buiten kijf. Het is natuurlijk het begin van de zomer en hopelijk wordt het lekker weer, waardoor er alle reden is om van alles te organiseren en ondernemen.

Belangrijk is dat er de komende tijd sowieso een aantal interessante exposities te bewonderen zijn in het museum Soest. Het interessante aan het project Schilderen met Verwondering is bijvoorbeeld (de expositie is op 4 juli) dat de schilderijen die zijn geschilderd zijn gemaakt door mensen met dementie. Onder begeleiding van een gastvrouw hebben deze mensen een aantal maanden lang geoefend op schilderen wat bijzondere taferelen oplevert die zeker het aanzien waard zijn. Er zijn de komende weken nog veel meer exposities.

In het vervolg zullen we in het kort een aantal aansprekende evenementen op een rij zetten. Tot 14 oktober is het nog mogelijk Beelden in Soest te bekijken met werk van negen beeldhouwers in de beeldentuin en de kunstzaal van HazArt. Verder is er iedere woensdag de mogelijkheid om te mediteren in de Oude Kerk in het centrum van Soest tot 9 augustus. In museum Soest is nog een andere expositie, namelijk van foto’s over de opgravingen in de Staringlaan. Tot 16 juli is er ook een expositie van metalen vondsten die uit de grondbodem komen. De vondsten zijn gedaan door vier hobby-metaalzoekers.

Op 9 juli is er het zogeheten Day In The Forest. Dat is een festival met het aparte kenmerk dat de entree gratis is en de bezoeker zelf mag kiezen wat hij of zij over heeft voor wat hij of zij heeft gezien. Er zijn voldoende moderne bandjes die optreden en er is meer dan genoeg eten aanwezig, wat een gezellige dag oplevert. Op 10 juli is er het Sport Event Soest. Vanaf 6 jaar is het mogelijk om iedere dag te sporten tot en met 14 juli op de Eng. Daarbij inbegrepen zal onder andere een barbecue zijn.

Op 12 juli komt kabouter Paltz met zijn Alvermannen langs. Het is een voorstelling die voor kinderen is met gratis entree en een aantal keer wordt gespeeld. Ook wordt er nog een expositie van de brandweer georganiseerd tot en met 16 juli vanaf de 14e, waarbij je alles te weten kunt komen over de brandweer in de regio Soest en het werk dat de brandweermannen door de jaren heen hebben gedaan. Van 10 tot en met 14 juli is er bovendien weer de ZomerKunstWeek bij KunstenCentrum Ikea. Voor kinderen vanaf 4 jaar wordt er van alles georganiseerd op creatief gebied.